Pian on aika taas vetää hetki henkeä ja nauttia täysin rinnoin Suomen kesästä. Verutumin kevät on ollut tänäkin vuonna työntäyteinen. Olemme tuttuun tapaan seuranneet tiukasti työelämän ja eri alojen muutosten tuulia, ja jatkaneet koulutuskokonaisuuksiemme kehittämistä vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla muutoksessa olevien alojen ja ammattilaisten uusiin osaamistarpeisiin. Koulutuksen ja työn rajapinta on yhä häilyvämpi, ja työssä oppiminen sekä oppimaan oppiminen näin ollen tärkeämpää kuin koskaan. Myös vuoden 2018 alusta voimaan tulleen uuden ammatillisen koulutuksen lainsäädännön tavoitteena on pitää huolta kattavasta, työelämälähtöisestä koulutuksesta ja koulutuksen tarjoajien sekä työelämän välisestä yhteistyöstä. Reformin hengen mukaisesti Verutum tekee yhä vankemmin yhteistyötä eri toimijoiden kanssa työelämälähtöisiin osaamistarpeisiin dynaamisesti ja ketterästi vastaten. Muun muassa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, biotalouden toimijat sekä matkailualan kehittäjät ovat olleet ottamassa työn ja osaamistarpeiden muutoksen haasteita vastaan tänäkin vuonna Verutumin eri aloille räätälöidyissä koulutuksissa.
Yksi suurimmista muutoksen keskellä kamppailevista aloista ja ammattiryhmistä on sosiaali- ja
terveydenhuoltoala. Vaikka sote-uudistus siirtyykin vuodella eteenpäin (YLE:n uutinen 26.6.2018), alan ammattilaisten osaamistarpeet ovat tässä ja nyt. Uusien toimintatapojen kehittäminen ja omaksuminen, palveluiden integroituminen ja aiempaa laajemmat työtehtävät tarvitsevat tuekseen oppimista ja uudenlaista ajattelutapaa, sillä muutos ja oppiminen kulkevat käsi kädessä, ja muutos on samalla myös oppimista. (Terveydenhuoltotutkimuksen päivät 2017, työpaperi). Verutum on vastannut tähän äärimmäisen tärkeään osaamistarpeeseen yhteistyökumppaneidensa kanssa suurella volyymilla, ja kouluttaa parhaillaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia uudistumaan ja uudistamaan samalla omaa alaansa vastaamaan entistä paremmin niin rakenteellisiin muutoksiin kuin yksittäisen ihmisen avuntarpeeseen.
Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n Luonnonvara- ja ympäristöratkaisut -liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen näkee huhtikuussa 2018 julkaistussa blogikirjoituksessaan Biotalous kuihtuu ilman panostusta lisäarvoon ja älykkyyteen biotalouteen siirtymisen pitkänä, jopa vuosikymmeniä kestävänä prosessina, jonka taustalla on pitkäjänteistä yhteistyötä kouluttautumisesta tuotteen tai palvelun kaupallistamiseen asti. Tärkeänä hän näkee koko tähän innovaatioketjuun panostamisen, jotta kaikki Suomen edut luonnonvaroista teollisuuden kautta älylliseen pääomaan saadaan valjastettua biotalouden alan kehityspotentiaaliin. Verutum haluaa jatkossakin olla mukana biotalouden alan osaamisen pitkäjänteisessä kehittämisessä, ja käynnistää syksyllä 2018 jälleen uusia ryhmiä alan toimijoiden osaamistarpeiden tueksi.
Visit Finlandin tiedotteen (21.6.2018) mukaan Ulkomaiset matkailijat tuovat kesällä Suomeen yli miljardin. Vaikka Suomi mielletään edelleen talvimatkakohteeksi, kesäsesongit ovat viime vuosina olleet kasvusuhdanteisia. Suomella on paljon kasvupotentiaalia kesämatkailun kehittämisessä, mutta matkailijavirtoja tarvitaan Lapin ja Helsingin lisäksi tasaisesti muuallekin Suomeen. Tunnettavuuden lisäämisen ohella Suomen matkailumarkkinatoimijoiden on tärkeää kehittää ja tuotteistaa helposti myytäviä ja ostettavia palvelupaketteja, joissa korostuvat erityisesti turvallisena pidetyn Suomen vetonaulat, kuten raikas ja viileä ilmasto, luonto sekä rauhallisuus. Verutum on jo vuosikausia tehnyt yhteistyötä matkailualan toimijoiden kanssa auttaen heitä kehittämään ja tuotteistamaan palvelujaan vastaamaan alan potentiaaliin.
Verutumin porukka kävi viettämässä yhteistä kesäpäivää kauniissa Fiskars Villagessa. Alueen toimijoita on ollut mukana Verutumin koulutuksissa kehittämässä omaa yritystoimintaansa ja alueen vetovoimaa matkailukohteena. Nyt suppailemme kohti kesäisiä lomavesiä heinäkuun ajaksi, nähdään jälleen elokuussa. Ihanaa kesää kaikille!