Esihenkilötyössä haastavien vuorovaikutustilanteiden kohtaaminen ja ratkaiseminen ovat enemminkin sääntö kuin poikkeus. Palautteen antaminen, ilmapiiriongelmat työyhteisössä, työntekijän jaksaminen tai työntekijän suoriutumiseen liittyvät epäselvyydet vaativat kykyä kohdata ihminen tilanteessa, jossa tunteet saattavat olla pinnassa, mutta esihenkilöllä on kuitenkin vastuu ja velvollisuus toimia oikein. Esihenkilö toimii ammatillisessa roolissa, jossa täytyy opetella vuorovaikutustaitoja ja kartuttaa ihmistuntemusta erilaisten haastavienkin vuorovaikutustilanteiden ratkaisemiseksi.

Moni uusi tai jo kokenutkin esihenkilö voi kokea epävarmuutta juuri silloin, kun pitäisi ratkaista ja sanoa vaikeat asiat ääneen. Miten viestiä ja kommunikoida taitavasti mutta myös juridisesti perustellusti ja oikein?

Oletko kohdannut tai pohtinut näitä asioita ja haluaisitko saada tukea ja itsevarmuutta erilaisten vuorovaikutustilanteiden ratkaisemiseen? Verutumin valmennus Esihenkilö ratkaisijana – onnistu vuorovaikutuksessa ja juridiikassa, yhdistää vuorovaikutustaidot ja juridisen osaamisen vahvaksi kokonaisuudeksi. Vuorovaikutuksen koulutusteemat tuovat osallistujalle vankkaa osaamista siitä, miten viestiä ja kommunikoida tuloksellisesti ja tarkoituksenmukaisesti, kun taas juridiikkaosuus vahvistaa osaamista siitä, miksi tietyllä tavalla tulee toimia. Valmennuksen vuorovaikutuskouluttaja Suvi-Tuuli Murumäki kiteyttääkin vuorovaikutustaitoja ja työnlainsäädäntöä yhdistävän koulutuksen hyödyt osallistujalle näin:

”Valmennukseen osallistuva esihenkilö saa vahvan perustan vaikeissa ja herkissä vuorovaikutustilanteissa toimimiseen.  Osallistuja vahvistaa kykyään toimia varmasti, eettisesti ja assertiivisesti erilaisisssa palaute-, tuenanto-, neuvottelu- ja konfliktinratkaisutilanteissa. Hän myös oppii entistä tavoitteellisemmin tunnistamaan, ohjaamaan ja johtamaan työyhteisön tai tiimin vuorovaikutusta. Nämä ovat jatkuvasti yhä tärkeämpiä esihenkilötaitoja, ja niillä on valtava vaikutus koko yhteisön toimivuuteen ja hyvinvointiin.

Juridisen osaamisen kehittäminen antaa puolestaan kaikelle edellä mainitulle vahvan selkänojan. On esimerkiksi helpompi viestiä jämäkästi, kun voi olla varma, että toimii oikein. Voisikin summata, että tästä valmennuksesta osallistuja saa sekä tutkimukseen että lainsäädäntöön perustuvat, mutta samalla hyvin käytännönläheiset eväät työyhteisön kipupisteiden ennaltaehkäisemiseen ja ratkaisemiseen.”

Tukea uusille ja kokeneille esihenkilöille hastavien vuorovaikutustilanteiden ratkaisuun

Esihenkilö ratkaisijana – onnistu vuorovaikutuksessa ja juridiikassavalmennus on tarkoitettu kaikille tiimiesihenkilöille, työnjohtajille ja muille esihenkilöille, jotka toimivat juridisessa esihenkilövastuussa ja joutuvat kohtaamaan ja ratkaisemaan haastavia vuorovaikutustilanteita käytännön työtilanteissa. 12.9.2025 Kick-off -tilaisuudella käynnistyvä valmennus on tarkoitettu yrityksissä työskenteleville työsuhteisille esihenkilöille. Julkishallinnossa ja viroissa työskenteleville on tarkoitus käynnistää erillinen valmennusryhmä vielä loppuvuodesta 2025. Löytyykö organisaatiostanne esihenkilö, jolle valmennus voisi olla soveltuva tai haluatko osallistua siihen itse? Valmennuksen avulla esihenkilö saa tukea ja tietotaitoa vietäväksi suoraan organisaatioonne. Valmennuksen juridiikkakouluttaja Terhi Aro kiteyttääkin valmennuksen tarpeellisuuden esihenkilötyössä seuraavasti:

”Ei riitä, että esihenkilö johtaa tiimiä ja sen asiakkuuksia – on osattava yhdistää vuorovaikutustaidot ja juridiikka vaikeissa työnjohdollisissa tilanteissa. Nämä kaksi taitoa ovat esihenkilön todellisia supervoimia, jotka varmistavat sujuvan arjen ja erinomoisen asiakaskokemuksen. Koulutuksemme antaa esihenkilölle tuplavoiman. Sen avulla opitaan navigoimaan haastavissa tilanteissa, kuten konflikteissa, häirinnässä tai alisuoritumisessa, lainmukaisesti ja inhimillisesti.

Kun esihenkilö tuntee lain ja osaa viestiä tehokkaasti, hän minimoi organisaation kalliit oikeudelliset riskit ja varmistaa lainmukaisen toiminnan. Samalla hän rakentaa luottamusta ja psykologista turvallisuutta, mikä parantaa työilmapiiriä ja lisää työntekijöiden sitoutumista. Tämä kaikki johtaa kustannussäästöihin ja vetovoimaisempaan työnantajakuvaan. Lopulta, erinomainen esihenkilötyö heijastuu suoraan asiakkaille laadukkaana työnä, sujuvana toimituksena ja parempana asiakaskokemuksena.”.

Vain toinen ei riitä – vuorovaikutustaitojen ja juridisen osaamisen yhdistelmällä osaajaksi

Hyvät vuorovaikutustaidot ja juridinen tietämys luovat vahvan pohjan esihenkilötyöhön haastavien vuorovaikutustilanteiden käsittelyyn. Kun tunnet ja tiedät työlainsäädännön, tarvitset osaamista asioiden viestimiseksi oikein ja toisin päin – kun osaat viestiä, mutta et tiedä miten ja miksi, tarvitaan taustalle juridista osaamista.

Kolmepäiväisessä valmennuksessa paneudutaan laajasti työyhteisön erilaisten vuorovaikutustilanteiden ja roolien tunnistamiseen, assertiiviseen ja supportiiviseen viestintään palautevuorovaikutuksessa, neuvottelu- ja konfliktinratkaisutaitoihin, ilmapiiriongelmien tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn sekä nonverbaaliseen viestintään. Valmennuksen jälkeen osallistuja osaa havainnoida, ohjata ja johtaa työyhteisön ja tiimin vuorovaikutusta sekä hallitsee monipuolisia tapoja ennaltaehkäistä ja ratkaista erilaisia vuorovaikutukseen liittyviä haasteita.

Valmennuksen juridisessa osuudessa käsitellään eri vuorovaikutusteemojen taustalla olevia lakisääteisiä asioita eli sitä, mitä vastuita ja velvollisuuksia esihenkilöillä on, millaisiin asioihin tulee puuttua ja miten tulee toimia siitäkin huolimatta, mikäli vuorovaikutuksellisin keinoin ei saada ratkaisua tilanteeseen.

Vuorovaikutustaidot ja juridinen osaaminen kulkevat käsi kädessä läpi valmennuksen. Vuorovaikutuskouluttaja Suvi-Tuuli Murumäki ja juridiikkakouluttaja Terhi Aro ovat yhdessä vahvistamassa osallistujien esihenkilöosaamista yhä vaikuttavampaan johtajuuteen. Erilaisia konkreettisia haastavia tilanteita käsitellään läpi koulutuksen teoria- ja lakitiedoin sekä konkreettisin case-esimerkein.

Katso valmennuksen kaikki sisältöteemat valmennuskuvauksesta ja ilmoittaudu koulutukseen.

Valmennuksesta hyötyä koko organisaation toimintaan

Haastavien vuorovaikutustilanteiden ratkaisu organisaatiossa ei ole vain ongelman poistamista työpöydältä, vaan rakentavalla ja osaavalla esihenkilötyöllä on vaikutusta koko organisaatioon. Kun taitavan vuorovaikutusosaamisen rinnalla on ymmärrys työoikeudellisista pelisäännöistä, esihenkilö toimii varmemmin, johdonmukaisemmin ja oikeudenmukaisemmin. Tämä luo turvaa niin esihenkilölle kuin koko työyhteisölle.

Hyvän vuorovaikutuksen ja juridisen osaamisen hyödyt organisaatiolle voidaan kiteyttää näin:

  1. Hyvät vuorovaikutustaidot rakentavat luottamusta ja ehkäisevät konflikteja.

Esihenkilö kohtaa päivittäin tilanteita, joissa tarvitaan kuuntelemista, palautteen antamista, ristiriitojen sovittelua tai vaikeiden asioiden puheeksi ottamista. Hyvä vuorovaikutus tukee työhyvinvointia ja motivaatiota, ennaltaehkäisee väärinkäsityksiä ja ristiriitoja sekä lisää työntekijöiden sitoutumista ja oikeudenmukaisuuden kokemusta.

  1. Juridiikan ymmärrys varmistaa laillisen ja tasapuolisen toiminnan.

Esihenkilö käyttää työnantajavaltaa, joka tuo mukanaan lakisääteisiä velvollisuuksia. Työoikeuden perusasioiden tunteminen auttaa esihenkilöä tekemään päätöksiä, jotka kestävät juridisesti, toimimaan yhdenvertaisesti ja syrjimättömästi sekä välttämään virheitä, jotka voivat johtaa ristiriitoihin valituksiin tai jopa oikeudellisiin seuraamuksiin.

  1. Hyvä johtaminen on sekä inhimillistä että jämäkkää.

Esihenkilö ei voi nojata pelkkään inhimillisyyteen eikä toisaalta pelkkään lakikirjaan. Tilanteet, joissa työntekijän käyttäytyminen, työkyky tai suoriutuminen herättävät huolta, vaativat yhtä lailla kuuntelemista ja rakentavaa vuorovaikutusta kuin puuttumista tarvittaessa tilanteeseen. Tarvitaan selkeää osaamista siitä, mikä on työantajan oikeus ja velvollisuus.

  1. Vaikeat tilanteet vaativat varmuutta.

Puheeksi ottaminen, varoitukset, työsuhteen muutokset tai päättäminen ovat esihenkilön työssä kuormittavia hetkiä. Niissä auttaa, kun vuorovaikutus on selkeää, ratkaisukeskeistä ja kunnioittavaa ja kaikki osapuolet voivat olla varmoja, että toiminta perustuu työoikeudellisesti oikeaan menettelyyn.

Valmennuksen jälkeen opiskelijalla on hyvät vuorovaikutusvalmiudet ja vahva juridinen tietämys esihenkilön oikeuksista ja velvollisuuksista tulevaisuuden haastavien vuorovaikutustilanteiden käsittelyyn.

Ihmiset pöydän ääressä.

Tule mukaan valmennukseen

Esihenkilö, tiimivastaava, työnjohtaja tai muussa vastuullisessa esihenkilötyössä toimiva, tule saamaan vuorovaikutusvoimaa ja juridista osaamista tueksi haastaviin tilanteisiin. 

Ilmoittaudu koulutukseen 9.9.2025. mennessä:

Kysy lisää!

t

Mitä

ESIHENKILÖ RATKAISIJANA – ONNISTU VUOROVAIKUTUKSESSA JA JURIDIIKASSA on suunnattu esihenkilöille, tiimivastaaville, työnjohtajille ja kaikille vastuullisessa esihenkilötyössä toimiville. Valmennuksen suorittamisesta saa Open Badge –osaamismerkin.

Valmennus toteutetaan 12.9.-5.12.2025.