fbpx

Vastuullisuuden rakentaminen vaatii usein prosessien tarkastamista: Vastuullisuuden rakentamisen edelläkävijät kohtasivat Leijonan luolassa – Lue konkreettisista kehittämisen teoista

Saara Lilja Emergenssi Oy 4.12.2024 blogi

Ensimmäinen Verutumin, Emergenssin ja Tapion yhteistyössä rakennettu Valmentavan johtamisen ilmasto- ja ympäristövastuullisuuden kehittämisohjelma on päättymässä ja osa opiskelijoista on jo valmistunut. Ensimmäisen valmennusryhmän osallistujat esittelivät töitään Leijonan luolassa loppuvuodesta 2024 ja tulokset kehittämisen teoissa ovat olleet todella monipuolisia. Vastuullisuus on vahvistunut monella eri tavalla ja se on käynnistänyt kehittämisprosesseja yrityksissä ja organisaatioissa. Puolentoista vuoden mittaisen valmennuksen aikana opiskelijat ovat omaksuneet johtamisen ja vastuullisuuden taitoja, ja jokainen on kytkenyt vastuullisuusnäkökulman omaan työhönsä.

Leijonan luolassa nostettiin esiin seuraavat vastuullisuuden jatkuvan oppimisen projektit:

1. Toimintamalli HSY:n juurisyyanalyysia varten
Helsingin seudun ympäristöpalveluille (HSY) on kehitetty toimintamallia ja ohjeistusta juurisyyanalyysin toteuttamiseksi jätevedenpuhdistuksen laatu- ja ympäristöpoikkeamien analysoinnissa.

2. Asfalttikallio Oy:n päästölaskentatyökalut
Työssä on kehitetty asfaltin ympäristövaikutusten laskentaa ja päästölaskentatyökalu-koulutuksen rakentamista. Asfaltin päästölaskennan elinkaaren vaiheet alkavat raaka-aineesta ja materiaalin kuljetuksesta levitykseen ja päättyvät uudelleen käyttöön. Asfaltin kierrätysaste on 100 %. Työ tukee EU:n taksonomiaan ja CSRD-vastuullisuusraportointiin valmistautumista sekä asfalttimateriaalista aiheutuvia ympäristövaikutusten todentamisia rakennushankkeille.

3. Ekososiaalisen sivistyksen portaat Helsingin kouluissa
Helsingin Puistolan ja Tapulikaupungin koulujen rehtori on kehittänyt ekososiaalisen sivistyksen portaita, jotka tukevat hyvinvointia kouluissa. Työssä yhdistettiin kolme eri työyhteisöä ja toimijaa saman katon alle; koulu, päiväkoti ja leikkipuisto. Yhdistämisen idean taustalla on, että kaikilla kolmella toimijalla olisi yhteinen käsitys ympäristöarvojen sekä niiden toteuttamisen osalta. Mallia laajennetaan käsittämään lapset aina esikoululaisista yhdeksäsluokkalaisiin.

4. Talas Electric Oy:n tiedolla johtamisen projekti
Tiedolla johtamisen kehittämisprojekti herätti innostusta osallistujissa. Talas Electric Oy:n Talas Measurer -laite on kehitetty parantamaan asiakkaiden tiedolla johtamista ja työturvallisuutta. Laite tarjoaa automaattista mittausdataa tuulivoimaloiden sähkömoottorista asiakkaalle, joka on merkittävää tuotannon ja tuotteen turvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden tehostamisen vuoksi.

5. Taaleri Bioteollisuus
Taaleri Bioteollisuus on kehittänyt sijoitusprosessinsa hallintaa rakentamalla kestävyyteen liittyville näkökulmille paremman hallintotavan osaksi nykyistä päätöksentekomallia (Investment Process Development). Työ kytkee vastuullisuusnäkökulmat paremmin rahastoyhtiön strategiaan ja brändiin sekä kytkee vastuullisuuden paremmin osaksi sijoituspäätöksentekoa, riskienhallintaa ja rahaston arvonluontia. Paranneltu sijoitusprosessi tukee parempien sijoituspäätösten tekemistä sekä systemaattisempaa aktiivisen omistajuuden toteuttamista, jotta rahasto voi tukea kohdeyhtiöitään tehokkaammin myös vastuullisuustyönsä edistämisessä. Kohdeyhtiöiden parempi ESG-suorituskyky johtaa tutkitusti parempiin sijoitustuottoihin ja arvostukseen. Sijoittamisen vastuullisuus kasvaa, kun rahaston arvonluontistrategia parantuu kestävyysnäkökulmasta.

6. WWF Green Office
WWF Green Office -ympäristöjärjestelmämalli pienentää työnteon hiilijalanjälkeä ja edistää luonnonvarojen viisaampaa käyttöä ja turvaa luonnon monimuotoisuutta. Mukana on jo yli 200 organisaatiota ja yritystä eri toimialoilta sekä yli 430 toimipaikkaa ja yli 56 000 työntekijää. Kehittämisessä on huomioitu asiakkaiden tarpeet vastuullisuuden muutoksessa muun muassa EU:n vastuullisuusdirektiivin toimeenpanemiseksi.

7. Kanteleen voima Oy/ NordFuel Oy Kaksoisolennaisuusanalyysi
Kanteleen voima Oy/ NordFuel Oy Haapavedeltä on kehittänyt omaa vastuullisuustyötään hyödyntäen jo olemassa olevaa viranomaistyötä ja vastuullisuusstandardien huomioimista. Vastuullisuutta on kehitetty muun muassa tekemällä kaksoisolennaisuusanalyysia, jossa on arvioitu liiketoiminnan positiiviset ja negatiiviset kestävyysvaikutukset ihmisiin ja luontoon. Tämän lisäksi yrityksessä on suunniteltu henkilöstön ja työsuojelun sekä työhyvinvoinnin kehittämistä.

8. HSY Ilmastoinfo
HSY:n Ilmastoinfolle on valmennuksen aikana suunniteltu toiminnanohjauksen työkaluja. Ilmastoinfo tukee taloyhtiöitä energiatehokkuuteen ja ilmastoviisaaseen asumiseen liittyvissä asioissa, tarjoamalla muun muassa isännöitsijöille ja taloyhtiöille energiatehokkuuskoulutusta ja energianeuvontaa.

9. Proagria Länsi-Suomi
ProAgria Länsi-Suomessa on kehitetty suomalaisen maatalouden ja ruokaturvan vastuullisuusprosessia, jossa on organisaatiokehittämisen näkökulma – ympäristöyksikön koko toimintamallin selkeyttäminen ja viestinnän kehittäminen.

10. Yritysvastuullisuuden kehittäminen
Pentti Hämeenaho Oy:ssa yritysvastuullisuutta on kehitetty ja rakennettu lähtötilan analysoinnista YK:n kestävän kehityksen periaatteisiin sitoutumiseen. Työkaluina on käytetty muun muassa hiilijalanjäljen laskentaa ja päästötiekarttaa. Vastuullisuustyön hyödyt nähdään kilpailuedun saavuttamisena, houkuttelevana työpaikkana tulevaisuuden osaajille ja brändin rakentamisen sekä jatkuvan raportoinnin vahvistamisena. Yritysvastuullisuusraportointia kehitettiin myös D-house Oy:ssä ja Pölkky Oy:ssä. Hyödylliseksi oppimisprosessiksi nähtiin CSRD-oppiminen organisaatiossa. Envitecpolis Oy:ssä on tehty ympäristövastuullisuuden huomioonottamiseksi myyntistrategian tarkennusta. Valmennuksen aikana kehitettiin myös täsmäkoulutusta päästölaskennasta Ktsh Consultance Oy:ssä Kuopiossa.

Tämä monipuolinen kattaus Valmentava johtaminen Ilmasto- ja ympäristövastuullisuuden kehittämisohjelman kehittämisen teoista kuvaa hienosti vastuullisuustyön erilaisia kehittämismahdollisuuksia. Voidaan jo nyt arvioida, että koulutus on vahvistanut yritysten ja organisaatioiden vastuullisuutta sisäisesti sekä alihankintaketjuissa ja sidosryhmätyössä. Tässä artikkelissa on kuvattu vain valmennuksen Leijonan luolassa olleet kehittämisen teot, mutta valmennuksen aikana syntyi paljon muitakin upeita kehittämistöitä. Kiitos kaikille Valmentavan johtamisen ilmasto- ja ympäristövastuullisuuden kehittämisohjelman pioneerivalmennukseen osallistuneille.

Ole yhteydessä, mikäli koulutus kiinnostaa!